Een elektrische auto versus een auto met verbrandingsmotor
Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe auto dan kunt u niet meer om de elektrische auto heen. Het is zelfs zo dat vanaf 2030 in Nederland geen auto met verbrandingsmotor (benzine of diesel) meer verkocht mag worden.
Wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen een auto met verbrandingsmotor en een elektrische auto?
Auto met verbrandingsmotor
Een auto met verbrandingsmotor is bekend voor iedereen. Je kunt overal tanken en de actieradius is afhankelijk van auto en motor tussen de ±500 en ±1400 km. Het verbruik van de auto stijgt naarmate er sneller gereden wordt. Doordat de actieradius vrij hoog is valt dit weinig mensen op.
Een nadeel van een auto met verbrandingsmotor is dat de onderhoudskosten hoger zijn. Ook moet het reguliere tarief voor de motorrijtuigenbelasting worden betaald. Hiernaast is het nog onbekend wat de afschrijving gaat zijn als het publiek massaal over gaat stappen op elektrische auto’s.
Elektrische auto
Bij een elektrische auto daarentegen wordt vaak de nadruk gelegd op het feit dat de actieradius snel afneemt bij hogere snelheden. Hoewel dit klopt, komt deze bewustwording vooral voort uit vrij accurate berekening die de moderne auto’s maken van het resterende aantal kilometers dat nog gereden kan worden. Omdat nu nog de actieradius van de meeste elektrische auto’s kleiner is merk je dit nog meer. Aan de andere kant, de meeste elektrische auto’s hebben tegenwoordig een actieradius van minimaal 300km. Hoeveel mensen rijden er dagelijks 300km? Voor de meeste mensen is dit bereik voldoende om de hele week naar werk te rijden.
Het onderhoud van elektrische auto’s is goedkoper, er zijn immers minder bewegende onderdelen, en een olie verversing is niet meer nodig. Ook zijn deze auto’s op dit moment vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Daarnaast zijn de kosten van elektriciteit voordeliger dan de kosten van benzine of diesel. Ook is de bijtelling wat lager, dit voordeel wordt wel met de jaren afgebouwd.
Wat moet ik nu kiezen?
Veel hangt af van hoeveel kilometers je rijdt. Daarnaast is ook het budget van belang. Elektrische auto’s zijn bij aanschaf meestal duurder dan benzine of diesel auto’s. Tevens moet je nadenken over het opladen. Kun je op werk laden, of het je plaats voor een laadpaal op je eigen terrein? Dit is namelijk een stuk goedkoper dan opladen bij laadpalen die op straat of langs de snelweg worden aangeboden. Wij kunnen deze keuze niet voor je maken, maart hopen wel dat je met dit artikel meer inzicht hebt gekregen in de verschillen. Zelf rijden we al jaren elektrisch en zouden we niet meer anders willen!